Hotmail gehackt

Kun je niet meer inloggen op je mail? En weet je zeker dat je het goede wachtwoord hebt? Dan kan het ook nog zo zijn dat je account is gehackt. Die kans op een gehackte mailbox is weliswaar klein, maar de zwakke schakel is nog altijd de gebruiker. Als jij een te voor de hand liggend wachtwoord hebt. Of als je je computer niet goed tegen malware of virussen hebt geschermd.

Hotmail gehackt?

Jouw e-mail account kan een interessant doelwit zijn voor hackers. Omdat ze met bijvoorbeeld een Hotmail- of Outlook-account weer andere mensen kunnen oplichten. Via phishing, malware en virussen wordt daarom geprobeerd achter wachtwoord te komen om zo je account te hacken. Je account kan door iemand zijn gekraakt, maar het kan ook zijn dat het account is gekraakt door malware die op je computer staat.

Het is daarom verstandig om regelmatig backups van je computer en belangrijke bestanden te maken en daarnaast virusscanners te laten draaien. Installeer niet zomaar allerlei programma’s. Gebruik bij voorkeur alleen apps die uit betrouwbare bronnen komen. Lang niet altijd heb je het door dat er malware op je computer staan. En dan is het te laat.

Phishing is ook berucht. Je weet wel, die mailtjes waarin je een aanbod wordt gedaan of waaraan staat dat je de loterij hebt gewonnen. Pas ook op met mails van bekenden of onbekenden waarin een zip-bestand zit met zogenaamde ‘foto’s van jou’. Door zip-bestanden uit te pakken of op links te klikken, kunnen kwaadwillenden malware op jouw computer installeren of je wachtwoorden achterhalen.

Stappenplan voor als Hotmail gehackt is

Kun je nog inloggen?

  1. Ga naar Hotmail en log zonodig in met je mailadres en wachtwoord.
  2. Klik bij Wachtwoord- en beveiligingsgegevens op Wachtwoord wijzigen.
  3. Geef het oude wachtwoord op.
  4. Geef het nieuwe wachtwoord op.
  5. Het wachtwoord wordt gewijzigd.

Kun je niet meer inloggen?

Lukt het je niet om in te loggen? Geef dan bij Microsoft aan dat je account is gehackt.

  1. Ga naar Microsoft en klik op Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
  2. Vink aan: Ik denk dat iemand anders mijn Microsoft-account gebruikt.
  3. Geef een reden hiervoor op.
  4. Microsoft wil nu vaststellen of jij de rechtmatige eigenaar van het account bent. Daarom vraagt Microsoft om een telefoonnummer en een tweede mailadres. Ook kunnen er veiligheidsvragen volgen, die niet steeds dezelfde vragen zijn. Geef alleen gegevens door die je zeker weet. Twijfel je over je antwoorden, zoek het dan eerst uit.
  5. Als Microsoft je identiteit vast kan stellen, wordt je account hersteld met een nieuw wachtwoord.

Tips om een gehackt account te voorkomen

De beste tip om te voorkomen dat je Hotmail of Outlook wordt gehackt is door je wachtwoord regelmatig te veranderen.

Installeer daarnaast een goede virusscanner en laat die regelmatig een scan van je hele harde schijf maken.

Geef ook een veilig tweede e-mailadres en een telefoonnummer op. Zo kun je jouw account terughalen als je vermoedt dat het gehackt is.

Tips voor een veilig wachtwoord

Een goede beveiliging van je Hotmail-account begint met de keuze voor een goed wachtwoord. Maar wat is een goed en veilig wachtwoord?

1. Gebruik sowieso géén bestaand woord uit het woordenboek (ook niet in een andere taal).

Robots proberen continu op accounts in te breken door steeds woordenlijsten te gebruiken en die woorden te proberen. Als jouw woord een bestaand woord is, maak je het ze te makkelijk.

2. Gebruik ook geen variant op een bestaand woord of een combinatie van bestaande woorden.

Om dezelfde redenen moet je ook geen woorden combineren of een voor de hand liggende zin gebruiken.

3. Gebruik geen wachtwoord dat persoonlijke gegevens bevat zoals naam en geboortedatum.

Je eigen naam of geboortedatum dan? Ook geen goed idee. Dit soort wachtwoorden is makkelijk te raden.

4. Gebruik geen opeenvolgende cijfers, letters of toetsen.

12345678, ABCDEFG, QWERTY… Het zijn allemaal veelvuldig voorkomende wachtwoorden. Doe het niet.

5. Gebruik geen wachtwoord dat je ook voor andere accounts gebruikt. Het is veiliger om voor elk (mail)account een eigen wachtwoord te kiezen. Zo voorkom je dat wanneer één account gekraakt is, ook je andere account direct gevaar lopen.

Hoe moet het dan wel? Kies bij voorkeur een willekeurige combinatie van kleine en grote letters, cijfers en speciale tekens. Een tips is dat je een zin in gedachten neemt die je makkelijk kunt onthouden. Van deze zin leid je dan een combinatie van (hoofd)letters en cijfers af.

Bijvoorbeeld: ‘Ik vergeet mijn wachtwoord altijd weer’. Dit wordt dan Ivmw8w00rdaw.